Nyílt levél

 2010.02.19. 23:25

2010.02.15. hétfő J:

Szeretném 2010.02.19. péntek délutántól másnap, szombat délutánig Danit kikérni a bíróságon jegyzőkönyvben rögzített hozzájárulási nyilatkozatod értelmében.

 
2010.02.16. kedd allisc:
Sajnos csak péntek délután viheted el. Ennek okai:
-          Hónapokig nem voltál hajlandó jönni Danihoz, most hirtelen nem ráncigálhatod magaddal 1 egész napra, minden átmenet nélkül.
-          Mivel nem jelezted előző hét péntekig a kérésed, a hétvégénk már foglalt. A szüleim jönnek látogatóba Danihoz.
Feltételek:
-          Dani nem ehet édességet és nem ihat üdítőt (Meki sem…)
-          Zöldséget, húst, gyümölcsöt ehet, vizet ihat
-          Nem kaphat ajándékot
-          Veled töltheti az időt kettesben, éppen soros barátnőddel nem.
Ezeket a szabályokat Dani érdekében szíveskedj betartani.
 
2010.02.19. péntek J:
Akkor most időben szeretném jelezni (előző hét péntek!), hogy Danit 2010.02.26-27-én elhozom térbeli és időbeli korlátozások nélkül, természetesen étkezési igényeit szem előtt tartva.
Mielőtt azzal jönnél, hogy ma sem mentem érte, szeretném felhívni a figyelmed, nem jeleztem, hogy érte fogok menni, csupán lenti levelemben érdeklődtem a lehetőségeimről, de Te a bíróságon tett ígéreted ellenére ismét alaposan megkurtítva tetted volna csak lehetővé a gyerek láthatását, mindenféle feltételt diktálva. A gyerek láthatásával kapcsolatos lépéseid egyáltalán nem a gyerek céljait , érdekeit nézik, hanem önös érdekből születnek.
Kérem, hogy a gyerek érdekeit szem előtt tartva, kérésemnek tegyél eleget.
 
2010.02.19. péntek allisc:
Köszönöm, hogy ezúttal időben jelezted kérésed.
Azonban továbbra is azt gondolom, hogy a gyereket nem lehet ideoda ráncigálni egyik pillanatról a másikra. Az utóbbi hónapokban nem érdekelt téged, hogy mi van vele, hiába jeleztem, hogy pl beteg, eszedbe nem jutott megkérdezni, hogy mi baja, hogy van, meggyógyult-e. (Pedig több mint 3 hétig volt súlyosan beteg…) Mint ahogy a mindennapjai, a fejlődése, terápiái, alapbetegségéből adódó nehézségei sem érdekeltek. Egy dolog érdekelt: mielőbb bemutathasd aktuális barátnődnek és bevezesd őt az új életedbe. Ez nem a gyerek érdekeit szolgálja…
Az a tény, hogy elhagytad őt, eltűntél az életéből, mivel nem tudtad legyűrni amiatti sértődöttségedet, hogy megtartottam a kisbabát, nagyon felzaklatta őt. Most végre megnyugodott, kialakult az életünk, végre újra boldog, mivel nyugalom, biztonság, kiszámítható környezet veszi körül. Megkockáztatom, hogy életében nem volt még ennyire kiegyensúlyozott, nem fejlődött ekkora léptékben mint most.
Erre most Te kitalálod, hogy azonnali hatállyal el akarod vinni 1 teljes napra. Fogd már fel, hogy egy gyerek nem így működik. Miért nem vagy képes megérteni, hogy ahogy az sem szolgálta az érdekeit hogy egyik napról a másikra eltűntél, az sem fogja, hogy most hirtelen berobbansz. Vidd el péntek délután, töltsetek KETTESBEN egy kis időt. Adj neki időt, hogy megszokja az új helyzetet. És ha majd ez már nem zökkenti ki, megszokja, hogy újra a közelében vagy, akkor majd elviheted 1 teljes napra is. És majd idővel a barátnőddel is találkozhat, de addig amíg téged sem tud hová tenni, addig egy idegen emberre semmi szüksége nincs.
Számodra valószínűleg úgy tűnik önös érdekből születnek a döntéseim, pedig egyszerűen csak fogalmad sincs a gyermek lelkivilágáról, érzéseiről, és pláne nem a szükségleteiről. Egoista módon csak a saját céljaid érdekelnek. Igenis a gyerek érdekeit tartom szem előtt, amikor nem hagyom, hogy újra bizonytalanságot teremts körülötte. Továbbra is megbízhatatlan szavahihetetlen vagy, aki ígérget ám nem tartja be ígéreteit, és akire nem lehet számítani. Csak egy példa: hétfőn azzal a mondattal búcsúztál el Danitól, hogy „Holnap is hívlak majd, jó?” Na azóta sem hívtad őt fel. Így nem lehet a gyerekkel viselkedni…
Egyetértünk abban, hogy szüksége van apára, csak nem ilyen apára. Nap mint nap bizonyítod, hogy alkalmatlan vagy erre a feladatra. Majd ha képes vagy igazi apaként viselkedni, majd akkor én is úgy foglak kezelni. Egyelőre azonban csak a potenciális veszélyforrást látom benned, aki tönkreteheti azt a kényes egyensúyt, amit sikerült a gyermek lelkében kialakítanom.
És egy másik példa arra, hogy miért nem bízom meg benned, mint apában. Nem értettél egyet a feltételekkel, de eszed ágában sem volt megkérdezni a miérteket, hanem azonnal megsértődtél, és egyáltalán nem jöttél Danihoz. Ez nem egy felnőtt férfihoz, pláne nem felelősségteljes apához illő viselkedésmód.
Tehát a hosszú bevezető után: péntek délután elviheted Danit, a már lent leírt feltételek mellett, este 8-ig hozd haza. Amennyiben bármelyik feltétel okát nem érted, szívesen elmagyarázom. Ezeket a döntéseket nem azért hoztam, hogy a Te kapcsolatodat megnehezítsem a gyerekkel, hanem kizárólag az ő érdekeit tartottam szem előtt legjobb belátásom szerint.
Remélem sikerült megértened.

A bejegyzés trackback címe:

https://allisc.blog.hu/api/trackback/id/tr821774899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fém fatál 2010.02.20. 14:03:41

Nem. Nem értette meg. Ezt ezer százalékra lefogadom.

De ha egészen mélyen, a lehető legmélyebben a szívedbe nézel, akkor sem látsz egy ici-pici bosszúvágyat, móresre tanítási indulatot, sértett makrancosságot sem?

Mert valóban, a gyereknek az az érdeke, hogy nyugalom, hogy biztonság, hogy egészséges táplálkozás, és a többi. (Nyilván Daninak kiemelten.)

De nekem kicsit "meleg a pite", kicsit olyan, mintha Danit te magad is a tulajdonodnak tekintenéd, ráülnél, hogy nehogy a másik (az a szemét) hozzáférhessen.

Részben jogos, hogy előbb pár órára kéne elvinnie. De ha nem így történik, és rosszul sül el, abból sokat tanulhat ő is. (Egyáltalán nem biztos, hogy rosszul sül el.)

Ha a barátnő is ott van, talán az ex is jobban "kitesz" magáért, szebb képet akar festeni magáról, és ez valószínűleg csak jó lenne a gyereknek.

Ha egyszer Mekikaját eszik és ajándékot kap... Mi is történik akkor? Ha most együtt lennétek, és apa az oviból hazafelé beugrana vele a mekibe? Akkor is ennyire fontos lenne a tiltás?

Szóbal nekem tényleg gyanús, hogy ennek az egésznek mélyén részedről egy nagy adag bizonytalanság, félelem, szorongás, egyfajta birtoklási és bosszúvágy is van. És igen, persze, tudom, hogy mindezek mellett maximálisan a gyerek érdekét nézed. De egy ESÉLYT muszáj adnod nekik, kettőjüknek, apának és fiának. És ne ijedj meg, attól még te leszel Daninak a világ közepe. És szerintem a gyerek érdekeit semmilyen, a szülők közötti véres háború nem szolgálja. :(

De ez persze megint csak az én hülye hosszú véleményem. :)

Mirama 2010.02.21. 14:20:07

Semmiképpen nem tartom bosszúvágynak, ha egy anya mindazok után, amit az "apa" tett a gyerekkel-gondolok itt pl. arra, hogy meg sem kérdezte, hogy a betegen fekvő gyereke él-e még, vagy jobban van-e már-nem engedi el egész napra vele. Sajnos ahogyan ez a férfi viselkedik, az sok mindennek mondható, csak apai viselkedésnek (féltésnek)nem! :( Én úgy gondolom, hogy aki így viselkedik, annak valami nem stimmel a lelkében, fejében. Igenis alkalmazkodjon a feltételekhez! Egy gyereknek nem tesz jót, ha egyszer azt látja, hogy az apja elviszi magához és teszi a szépet, máskor meg napokig, hetekig még csak fel sem hívja! Ez teljesen megzavarja egy ilyen pici emberke lelkivilágát!
Bocsánat, ha durva voltam, de az élet már csak ilyen!

allisc 2010.02.21. 22:40:34

Nah, hát ennél rosszabbra számítottam. Tudtam, hogy ha bemásolom vágatlanul a legutóbbi levélváltásunk, lesz aki megkérdőjelezi a döntéseimet.
Fém fatál, nyilván nem merem kijelenti, hogy mikor nem teszek eleget János kérésének, akkor nem befolyásolnak az egyéb körülmények. Ebben a helyzetben élek, egy olyan apával kell együttműködnöm aki megfenyegetett, hogy úgy tönkretesz, hogy nyomorék lesz a gyerekem. Aki nem fizeti ki a gyerek költségeinek a felét, aki tudtom nélkül diktafonra veszi a beszélgetéseinket, aki tanúkkal próbálja bebizonyítani a hazugságait a bíróságon és még nagyon sokáig folytathatnám ezt a felsorolást.
Lehet, hogy a gyerek érdekében hozott döntéseim nem mindig a legjobbak, de azokat a legjobb belátásom szerint hozom. És egyelőre az idő engem igazol, mert Dani fantasztikusan fejlődik. Pl. az evés kérdésben lehet hogy nem így kellett volna, de az édesség és ajándékmegvonás hatására, a gyerek 1 hét leforgása alatt evett zborsót, zbabot, mandarint, körtét… Ennyit évek alatt nem sikerült elérnünk semmilyen más módszerrel. És amit én a hét 6 napján küzdök a gyerekkel, azt ő ne rontsa el azzal 1 nap alatt, hogy mekibe viszi, ajándékot vesz neki, édességgel tömi meg, pusztán szeretetből. Normál esetben havi 1-2 meki belefér természetesen, de ha most a sarkamra álltam, igenis megpróbálok következetesen kitartani. Az édességet és ajándékot most nagyon szigorú feltételekhez kötöttem, és ez most működni látszik.
A következetesség, a szabályok betartása egy autista gyereknél mindennél fontosabb. Ő maga rám szól, ha én nem tartom magam egy szabályhoz. Csak egy példa, hogy érzékeltessem: bár nem a kedvenc elfoglaltsága az esti zuhanyozás, de ha pl valamiért, mondjuk nagyon késő van, vagy nagyon beteg vagyok, és ezért egy sima fogmosással kivételesen ágyba tenném, akkor is ragaszkodik hozzá, hogy zuhanyozni kell, mert minden este szoktunk. Az ő napirendjét, bevett szokásait nem lehet felrúgni.
A gyerek, pláne nem egy ilyen különleges nevelést igénylő gyerek, nem próbababa. Nem vállalom be, hogy lehet, hogy jól sül el, ha hónapokig apja felé sem néz, majd hirtelen egy teljes napra elviszi (megjegyzem azt sem tudom hová, mert János szerint semmi közöm hozzá, hogy hol lakik.) És szerintem az sem jó a gyereknek, ha a barátnő kedvéért játsza a jó apát. Most akkor azért tölt időt a gyerekkel, mert szereti, vagy mert új néninek akarja bebizonyítani, hogy mennyire jó apa, és a gyereket felhasználva tovább mélyítené a kapcsolatukat. Aztán ha majd nem akar már bizonyítani, akkor meg már nem érdekli tovább a gyerek.
Igenis féltem tőle Danit, de nem bosszúból, hanem mert úgy látom, hogy nem szeretetből ragaszkodik hozzá. Aki szereti a gyerekét az aggódik ha beteg, érdekli mi történik vele. Mint ahogy írtam pl hétfőn a telefonban úgy búcsúzott el Danitól, hogy holnap is hívlak, most vasárnap este van, és azóta egyszer sem hívta. És október-november-decemberben egyetlen alkalommal sem hívta fel Danit!
Csak ismételni tudom, hogy először szokja meg sztem a gyerek, h apja rendszeresen elviszi pár órára, majd ha ez működik, utána elviheti hosszabb időre is. De apa úgy tűnik nem hajlandó a kompromisszumra.
süti beállítások módosítása